114-11.JPG

محققان آمریکایی در پژوهش جدید خود نشان دادند تقریبا یک سوم مردم این کشور به فشارخون بالا مبتلا هستند.

 

 تحقیقات انجام شده در کارولینا درباره اثرات متفاوت فشارخون بر زنان و مردان، نشان داد فشار خون بالا در زنان خطرناک‌تر است و به آن‌ها بیش از مردان آسیب می‌رساند.

 

این محققان در یک پژوهش، ۱۰۰ مرد و زن ۵۳ ساله با فشارخون بالای درمان نشده را تحت مطالعه قرار دادند. نتایج نشان داد که در صورت برابر بودن میزان فشارخون، زنان ۳۰ تا ۴۰ درصد بیش از مردان به بیماری‌های قلبی عروقی مبتلا می‌شوند.

 

بر این اساس، زنان بیش از مردان در معرض خطر بیماری‌های قلبی ناشی از فشارخون بالا قرار دارند.

 

فشارخون بالا معمولا هیچ نشانه‌ای نداشته و بسیاری از مردم از ابتلا به آن آگاهی ندارند. حدود ۶۷ میلیون فرد بالغ در آمریکا یعنی تقریبا یک سوم مردم این کشور به فشارخون بالا مبتلا هستند و این بیماری در کمتر از نصف این بیماران تحت کنترل است.



تاريخ : جمعه 18 مهر 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1412170249580_67.JPG

سازمان فضایی هند و آژانس فضایی آمریکا دو توافقنامه برای توسعه اکتشافات در مریخ منعقد کردند.

 

 مدارگرد مریخ ماون (MAVEN)‌ ناسا 22 سپتامبر (31 شهریور) پس از یک سفر 10 ماهه وارد مدار سیاره سرخ شد و مدارگرد مریخ MOM هند نیز به فاصله دو روز بعد در تاریخ 24 سپتامبر (دوم مهر) به در مدار این سیاره گرفتار شد.

 

با این موفقیت، نام هند بعنوان نخستین کشور آسیایی در کنار ناسا، آژانس فضایی اروپا (ESA) و روسیه قرار گرفت که موفق به ارسال کاوشگر به مریخ شدند.

 

در پی این موفقیت، دو قرارداد همکاری مشترک در حوزه اکتشافات در مریخ بین «راداکریشنان» رئیس سازمان تحقیقات فضایی هند (ISRO)‌ و «چارلز بولدن» مدیر ناسا منعقد شد.

 

مفاد توافقنامه اول، ایجاد یک مسیر برای مأموریت‌های آینده اکتشافات در مریخ و توافقنامه دوم، همکاری در ماهواره رصدگر زمین است؛ پروژه ماهواره رصدگر زمین، مأموریت NISAR نامیده می‌شود که سال 2020 به فضا پرتاب خواهد شد.

 

انتقال و تجزیه و تحلیل داده‌ها بین مدارگرد مریخ ماون و مدارگرد مریخ MOM از دیگر طرح‌های دو سازمان فضایی هند و آمریکا اعلام شده است.

 

همکاری مشترک NASA-ISRO علاوه بر منافع علمی برای هر دو کشور بخصوص در حوزه اکتشافات آینده در مریخ، به بهبود زندگی بر روی زمین نیز کمک می‌کند.



تاريخ : جمعه 18 مهر 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1412855135103_10.jpg

محققان دانشگاه دوک موفق به ساخت نخستین دوربین گیگاپیکسل جهان برای تشخیص ملانوم اولیه در بیماران شدند.

 

 دانشمندان روشی جدید به منظور تشخیص ملانوم اولیه کشف کردند. «دوربین عکاسی از کل بدن گیگاپیکسل» قادر به گرفتن عکس‌های فوری از کل بدن انسان و ارائه تصاویر با وضوح بالا از پوست بیمار است.

 

ملانوم پنجمین سرطان شایع در ایالات متحده است. این نوع سرطان پوست بیش از 75 درصد از مرگ‌و‌میر سرطان پوست را شامل می‌شود.

 

دانیل مارکز از پژوهشگران این مطالعه اظهار کرد: این دوربین برای پیدا کردن ضایعات پوستی به‌خصوص سرطان پوست در مراحل اولیه طراحی شده است.

 

دوربین گیگاپیکسل در اصل ترکیبی از 34 دوربین میکرودوربین کوچک طراحی شده است که در یک دوربین تعبیه شده‌اند.



تاريخ : جمعه 18 مهر 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1412859050897_9.jpg

ژاپن در تلاش برای بهبود دقت پیش‌بینی وضع هوای مرتبط با بلایای طبیعی، روز سه‌شنبه (15 مهر) یک ماهواره هواشناسی را به فضا پرتاب کرد.

 

 موشک H-2A که ماهواره هیماواری-8 را با خود حمل می‌کرد، در ساعت 2:16 به وقت محلی از مرکز فضایی تانگاشیما پرتاب شد.

 

به گفته سازمان هواشناسی ژاپن، انتظار می‌رود این ماهواره در مدار زمین‌ایست‌ور در ارتفاع 35 هزار و 800 کیلومتری بالای ناحیه استوا قرار بگیرد.

 

ماهواره جدید رصد آب‌وهوا اولین نمونه ارسالی پس از ماهواره هیماواری-7 است که از فوریه 2006 تاکنون در فضا در حال کار است. هیماواری-8 قرار است هر 10 دقیقه یکبار به ثبت تصویر بپردازد که در مقایسه، ماهواره هیماواری-7 در هر 30 دقیقه این کار را انجام می‌دهد.



تاريخ : جمعه 18 مهر 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1412165614390_18.JPG

سیارکی به نام 2014 OL339 که تازه کشف شده، آخرین شبه‌قمر زمین لقب گرفته است.

 

 شبه‌قمر زمین، صخره‌ای فضایی است که حول خورشید مدارگردی می‌کند اما به اندازه‌ای به زمین نزدیک است، که مانند دوست آن به نظر می‌رسد.

 

به گفته «کارلوس دو لا فونت مارکوس» از دانشگاه Complutense مادرید، این سیارک حدود 775 سال نزدیک زمین سرگردان بوده است.

 

شبه‌قمرها هماهنگ با زمین مدارگردی می‌کنند و این امر به گرانش زمین امکان می‌دهد موقعیت صخره را تغییر دهد. این عمل درست مانند هل‌دادن یک کودک روی تاب توسط یک بزرگسال است.

 

این سیارک درست مانند زمین، هر 365 روز حول خورشید می‌چرخد اما گرانش زمین باعث حرکات عجیب این صخره شده است که باعث شده حول سیاره ما یک حرکت عقب‌گرد داشته باشد.

 

قطر این سیارک بین 90 تا 200 متر گزارش شده و به همراه ماه در میان چندین گروه مختلف صخره فضایی همراه زمین قرار دارد.



تاريخ : جمعه 18 مهر 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1412859206913_9.jpg

در دستاوردی که می‌تواند منجر به تولید کاتالیزورهای صنعتی جدید برای پردازش سوخت زیستی شود، محققان دانشگاه بریستول آنزیمی را تولید کرده‌اند که می‌تواند بدون هیچگونه حلالی به شکل مایع وجود داشته باشد.

 

 آنزیمها مولکولهای بزرگ زیستی هستند که واکنشهای شیمیایی مختلف لازم برای حیات را کاتالیز می‌کنند.

 

تصور می‌شد که وجود آب برای کمک به آنزیمها در اجرای نقشهای گوناگونشان ضروری باشد، اما یافته‌های جدید نشان می‌دهد که نقش آب چندان هم برای تکمیل نقش زیستی آنزیمها ضروری نیست.

 

آدام پریمان از دانشکده پزشکی سلولی و مولکولی دانشگاه بریستول اظهار کرد: ما از آزمایشات اولیه خود دریافته بودیم که ساختار مولکولی آنزیم صنعتی لیپاز پس از اصلاحات در 150 درجه سلسیوس همچنان دست نخورده باقی می‌ماند، اما تعجب کردیم که فعالیت کاتالیزوری آن همچنان باقی بماند.

 

از این رو دانشمندان می‌توانند ضرورت وجود آب را با تزئین سطح لیپاز آنزیمهای صنعتی با مولکولهای مواد شوینده حذف کنند.

 

این یافته‌ها ممکن است بتواند راه را برای تولید آنزیمهای صنعتی مقاوم در برابر حرارت که در شرایط پردازش شدید قابل استفاده هستند، هموار کنند. از جمله کاربردهای این یافته‌ها می‌توان به فناوریهای شوینده و انرژی‌های جایگزین توسط تولید سوخت زیستی اشاره کرد.

 

این پژوهش در مجله Nature Communications منتشر شده است.



تاريخ : جمعه 18 مهر 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
1412769240713_19.jpg

دو فضانورد ناسا طی یک پیاده‌روی فضایی در خارج از ایستگاه فضایی بین‌المللی، نوعی پمپ به اندازه یخچال دو در را از مکان موقتش به مکانی دائمی‌ منتقل کردند.

 

این نخستین پیاده‌روی فضانوردان ناسا در خارج از ایستگاه فضایی بین‌المللی طی بیش از یک سال گذشته بوده است.

 

«رید وازیمن» امریکایی و «الکساندر گرست» آلمانی که هر دو نخستین پیاده‌روی‌ فضایی‌شان بود، روز سه‌شنبه (15 مهر) این ماموریت را در ارتفاع 418.41 کیلومتری زمین تکمیل کردند.

 

پیاده‌روی‌های فضایی در ماه ژوئیه سال 2013 پس از این که یک فضانورد ایتالیایی نزدیک بود به خاطر جمع‌شدن آب در کلاهش خفه شود، متوقف شدند. همچنین بروز مشکل در عملکرد باتری‌ها موجب شد فضانوردان نتوانند به بیرون از ایستگاه بروند.

 

ناسا این مشکلات را با سیستم خنک‌کننده آبی لباس رفع کرد و باتری‌های جدید نیز ماه گذشته از راه رسیدند و راه را برای پیاده‌روی فضایی روز سه‌شنبه هموار کردند.

 

این پیاده‌روی شش ساعت به طول انجامید و راهپیمایی بعدی روز 15 اکتبر (23 مهر) توسط وایزمن و «بوتچ ویلمور» امریکایی انجام خواهد شد.



تاريخ : جمعه 18 مهر 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
logo.png

پنجمین کنگره بنیاد جهانی «پروفسور علیرضا یلدا»، پدر دانش بیماری‌های عفونی ایران، طی مراسمی به استادان پیشکسوت و برجسته و پژوهشگران و نوآوران برگزیده عرصه پزشکی اهدا شد.

 

 در این مراسم که با حضور پروفسور علیرضا یلدا، پدر دانش بیماری‌های عفونی، دکتر جعفریان، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر رنجبر، رئیس بنیاد آکادمیک جهانی پروفسور یلدا، دکتر بهادری رئیس دفتر ارتباطات با دانش آموختگان دانشگاه علوم پزشکی تهران و جمعی از استادان، دانشجویان و پژوهشگران حوزه پزشکی در تالار ابن‌سینای دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد، جایزه پنجمین کنگره بنیاد جهانی پروفسور یلدا به استادان و پژوهشگران برگزیده در هفت رده «پژوهشگران جوان»، «پزشکانی که در زمینه‌های فرهنگی و هنری فعالیت داشته‌اند»، «پژوهشگران نوآور»، «استادان برجسته پزشکی»، «پزشکانی که با مسئولیت‌پذیری نسبت به اجتماع در حیطه سلامت عمومی و پزشکی به ویژه در مناطق محروم و نیازمند» منشأ اثر بوده‌اند، «استادان بزرگ و پیشکسوت پزشکی» و پوسترهای دانشجویی اهدا شد.

 

استادان بزرگ و پیشکسوت پزشکی

 

بر اساس این گزارش، مدال افتخار پنجمین کنگره بنیاد جهانی پروفسور یلدا به «استادان بزرگ و پیشکسوت پزشکی» شامل پروفسور حسین درویش فهیمی از هیدلبرگ آلمان، دکتر حسن فرسام از دانشگاه علوم پزشکی تهران، پروفسور محمد کشتگار از دانشگاه ucl انگلیس، دکتر سادات باقر مداح از دانشگاه علوم بهزیستی، دکتر کاظم محمد از دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر مرتضی مصفا از دانشگاه علوم پزشکی تهران و پروفسور حسین صادقی از لوزان سوئیس اهدا شد.

 

استادان برجسته علوم پزشکی

 

همچنین هفت تن از پزشکان شامل دکتر عباس امیرجمشیدی از دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر علیرضا فاضل از دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دکتر میترا مهدوی مزده از دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر مسعود نقاب از دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دکتر مصطفی رضاییان از دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر فریدون سیاسی از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دکتر محمدرضا ظفرقندی از دانشگاه علوم پزشکی تهران موفق به اخذ چهارمین جایزه جهانی پروفسور یلدا در بخش «استادان برجسته علوم پزشکی» شدند.

 

برندگان رده حیطه مسوولیت اجتماعی

 

به گزارش ایسنا، در رده «حیطه مسؤولیت اجتماعی» جایزه به دکتر احد بزازی از کلن آلمان، دکتر سیدمنصور گتمیری از دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر حمیدرضا پور اسلامی از دانشگاه علوم پزشکی کرمان و زنده یاد دکتر کمال شادپور از وزارت بهداشت اختصاص یافت.

 

پژوهشگران نوآور

 

در رده پژوهشگران نوآور، جایزه پنجمین کنگره بنیاد پروفسور یلدا به فاطمه حاجتی از دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر علیرضا کیا از مایرباخ آلمان، دکتر رضا وحدت از آلمان و دکتر شهرام شهابی از دانشگاه علوم پزشکی ارومیه اختصاص یافت.

 

برگزیدگان بخش فعالیت‌های فرهنگی و هنری تاثیرگذار

 

همچنین دکتر ناصر کنعانی از برلین آلمان و دکتر غلامعلی مضفریان از سیاتل آمریکا، عنوان برگزیده پنجمین کنگره پروفسور یلدا در این بخش را به خود اختصاص دادند.

 

دانشمندان جوان

 

عنوان «دانشمندان جوان» پنجمین کنگره بنیاد جهانی پروفسور یلدا نیز به دکتر لیلا امیری فرهانی از دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر نیلوفر محمدزاده از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دکتر آرش سیفی از دانشگاه علوم پزشکی تهران اختصاص یافت.

 

پوسترهای دانشجویی

 

به گزارش ایسنا، در مراسم پنجمین کنگره بنیاد جهانی پروفسور یلدا یک بخش به عنوان «پوسترهای دانشجویی» به سایر بخش‌های جایزه افزوده است که در این راستا نفیسه بحیرائی این جایزه را به خود اختصاص داد.

 

دکتر رنجبر، رئیس کنگره بنیاد جهانی پروفسور یلدا در گفت‌وگو با خبرنگار علمی ایسنا درباره نحوه انتخاب برندگان این دوره از جایزه گفت: برندگان پنجمین کنگره بنیاد جهانی دکتر یلدا بر اساس استانداردهای شناخته شده بین‌المللی و مطابق با شرایط خاص خود بنیاد انتخاب شده‌اند.

 

وی با بیان این‌ که این جایزه در هفت گروه اعطاء می‌شود که یک بخش آن با عنوان پوسترهای دانشجویی امسال به جشنواره اضافه شد، تصریح کرد: بر این اساس بالاترین نشان این مدال به افرادی که پایه گذار رشته‌ای در علوم پزشکی بوده و یا فعالیت و خدمات ویژه‌ای در عرصه علوم بهداشتی انجام داده‌اند و یا تحقیقات و نوآوری در سطوح ملی و بین المللی داشته‌اند که نتیجه آن سال‌ها در خدمت بیماران قرار گرفته، تعلق می‌گیرد.

 

رئیس کنگره بنیاد جهانی پروفسور یلدا افزود: در حیطه استاد برجسته نیز این جایزه به افرادی که دارای چهار شاخص «داشتن رتبه استاد تمامی در دانشگاه»، «رضایت دانشجویان و دستیاران از نحوه تدریس و رفتار آن‌ها»، «رضایت دانشگاه از فعالیت‌ علمی،‌ آموزشی و پژوهشی» و «انجام فعالیت‌های علمی و تحقیقاتی برجسته» هستند، تعلق گرفته است.

 

به گفته رنجبر، در حیطه مسؤولیت اجتماعی در پزشکی و بهداشت این جایزه به افراد و موسساتی که کار ویژه‌ای در ارتباط با مسؤولیت اجتماعی در حوزه پزشکی و حوزه بهداشت به صورت عام المنفعه داشته‌اند، تعلق می‌گیرد.

 

وی خاطرنشان کرد:‌ در حیطه اختراع و نوآوری جایزه به افرادی که ثبت اختراع از طریق سازمان‌های مربوطه داشته و یا در راستای خدمات بهداشتی و درمانی به جامعه روش‌های جدیدی ارائه کرده باشند، تعلق گرفته است.

 

به گفته رئیس کنگره بنیاد جهانی پروفسور یلدا، در حیطه فرهنگ و هنر نیز این جایزه به پزشکانی که علاوه بر فعالیت درمانی و آموزشی خود در ارتباط با فرهنگ و هنر ایرانی فعالیت مثبتی داشته‌اند، تعلق می‌گیرد.

 

رنجبر اظهار کرد:‌ در حیطه محقق جوان نیز این جایزه به جوانان دانشجو و یا رزیدنت در کنار فعالیتهای بالینی خود که دارای تحقیقات، مقالات و فعالیت‌های علمی بوده‌اند، تعلق گرفته است که البته فعالیت‌های دانشجویان باید از سوی رؤسای بخش‌ها مورد تایید باشد.

 

وی خاطرنشان کرد: امسال همچنین طی فراخوانی بخش پوسترهای دانشجویی نیز به این جایزه اضافه شد و با دریافت پوسترهای دانشجویی از سراسر کشور این جایزه به یک نفر تعلق گرفت.

 

رنجبر افزود: در این دوره از اعطای جوایز و انتخاب برگزیدگان تاکید داشتیم از انتخاب آثار و اختراعات تکراری که پیشتر جزو برندگان جشنواره‌های علمی و فناوری بوده‌اند، خودداری کرده و فرصتی برای نوآوران گمنام‌تر و استادان برجسته ناشناخته، اما در عین حال دارای منشاء اثر در پزشکی و حیطه‌های مختلف آن بوده‌اند، فراهم کرده باشیم.

 

رنجبر با بیان این‌ که از همان ابتدای پایه‌گذاری بنیاد، بر عدم اعطای جایزه مالی و حفظ جایگاه معنوی جایزه نیز تاکید داشتیم، تصریح کرد: به برگزیدگان تندیس منقش تصویر استاد یلدا و لوح تقدیر دانشگاه علوم پزشکی تهران اعطا می‌شود و همچنین سکه منقش به آرم بنیاد آکادمیک پروفسور یلدا به برگزیدگان مدال بالاترین نشان علمی اعطا می‌شود.

 

وی در ادامه، فعالیت‌های اجتماعی و فرهنگی - هنری پزشکان و انتخاب برگزیدگانی برای دریافت این جایزه در این رده‌ها را با اهمیت دانست.

 

به گزارش ایسنا کنگره بنیاد جهانی پروفسور یلدا از سال 1389 با هدف بزرگداشت مقام استاد پیشکسوت پزشکی و پدر دانش بیماری‌های عفونی دکتر علیرضا یلدا توسط گروهی از پزشکان و محققان ایرانی مقیم خارج بنیان نهاده و با همکاری دفتر دانش‌آموختگان دانشگاه علوم پزشکی تهران به فعالیت خود ادامه داده و تاکنون پنج جایزه بنیاد طی پنج دوره برگزاری کنگره تازه‌ترین دستاوردهای پژوهش در پزشکی مولکولی، سلولی و بالینی به استادان و پژوهشگران این حوزه اعطا شده است.

 

پنجمین دور این کنگره از روز دوشنبه چهاردهم مهر ماه در تالار امام بیمارستان امام خمینی (ره) تهران با حضور 60 تن از استادان و محققان حوزه پزشکی افتتاح شده است و این مراسم تا روز جمعه هجدهم ادامه دارد.

 

نگاهی به زندگی استاد یلدا، پدر دانش بیماری‌های عفونی ایران

 

استاد یلدا، پدر دانش بیماری‌های عفونی ایران دارای بیش از نیم قرن خدمات علمی ارزنده و ماندگار در عرصه‌ی دانش پزشکی است که به دلیل تلاش ویژه در شاگرد‌پروری شایسته، داشتن تعهدات اخلاقی فوق‌العاده به بیماران و داشتن رفتارهای انسانی ممتاز به شخصیتی وارسته و بی‌بدیل در عرصه پزشکی تبدیل شد؛ به همین دلیل کرسی ریاست گروه عفونی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز به نام استاد علیرضا یلدا نام‌گذاری شده است.

 

استاد علیرضا یلدا ، 13 آذر 1309 در تهران دیده به جهان گشود. وی پس از طی تحصیلات دبستان و دبیرستان با کسب نمرات درخشان و موفقیت در کنکور دشوار پزشکی به دانشکده پزشکی دانشگاه تهران راه یافت و دانشنامه دکتری پزشکی را در سال 1339 از این دانشگاه دریافت کرد.

 

وی در سال 1339 موفق به کسب تخصص در رشته بیماری‌های داخلی و عفونی شد و در همین سال به موجب توانایی‌های بارز علمی و اخلاقی به عضویت کادر علمی دانشکده پزشکی دانشگاه تهران پذیرفته شد.

 

دکتر یلدا در مدت کوتاهی به بالاترین پایه علمی دانشگاهی که استاد ممتازی دانشگاه است، دست یافت. وی مولف 17 کتاب ارزنده در دانش و اخلاق پزشکی و مقالات بی شمار علمی است.

 

دکتر یلدا نخستین پزشک و استادی است که نشان علمی چهره‌های ماندگار به او تعلق گرفته است.

 

دانشگاه علوم پزشکی زنجان هم نشریه علمی پزشکی خود را به پاس احترام به خدمات بی نظیر این استاد یگانه به نام دکتر یلدا نامگذاری کرده است.

 

پروفسور یلدا، همچنین عضو دائمی هیات ممیزه استادان دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران و عضو شورای علمی بیش از 20 مجله معتبر است.

 

استاد از بیش از چند دهه و تاکنون به عنوان عضو برجسته شورای علمی مشاوران و داوران نشریات کهن و معتبر پزشکی ایران و مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران و مجله نظام پزشکی ایران خدمات شایان توجهی ارایه کره است.

 

وی به سبب ویژگی های علمی اخلاقی و انسانی منحصر به فرد خویش پس از تاسیس فرهنگستان علوم پزشکی از همان ابتدا به عنوان عضو پیوسته بالاترین مرجع علمی ایران انتخاب شد.



تاريخ : جمعه 18 مهر 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
 از جنگ جهانی دوم و همزمان با ورود رادار به عرصه نبرد به عنوان یک سلاح استراتژیک و تاثیرگذار، نیروهای هوایی دنیا به دنبال این بودند که به نوعی این رادارها را با اخلال مواجه کنند. استفاده از اخلالگرهای الکترونیکی از همان زمان جنگ دوم جهانی آغاز شده و تا به امروز نیز ادامه یافته است و در قرن بیست و یکم به عنوان بخش لاینفکی از هر نیروی هوایی مدرن و روزآمد به حساب می آید.

یکی از میادین نبردی که نقش اخلالگرهای راداری در آن بیش از پیش مشخص شد نبرد ویتنام بود. یگان های هوایی آمریکا در این جنگ به سرعت تلفات گسترده ای را در برابر موشک های سطح به هوای ویتنامی که با رادار هدایت می شدند متحمل شدند. نیاز به اخلال در رادارهای ویتنامی به سرعت احساس شده و به همین دلیل غلاف های حاوی سامانه های جنگ الکترونیک به سرعت بر روی هواپیماهای آمریکایی نصب شد.

از همان زمان بر اساس توانایی غلاف های جنگ الکترونیک سه گروه در این بخش تعریف شدند؛ هواپیماهایی با غلاف جنگ الکترونیک به منظور حفاظت از خود هواپیما در برابر تهدیدات راداری، هواپیماهای اخلالگر اسکورت که با دسته تهاجمی به داخل هدف نفوذ کرده و در کنار پرنده های مهاجم خودی از آنان در برابر تهدیدات دفاع می کنند و دسته آخر که نیرومندترین گونه به حساب می آیند، هواپیماهای حاوی سامانه "اخلال گر" دورایستا که به واسطه قدرت بالای سامانه های اخلال گر خود دور از برد رادار و موشک های دشمن باقی مانده و از همان فاصله به اخلال سامانه راداری دشمن می پردازند.

برای نمونه در نیروی هوایی آمریکا، هواپیما EF-111 در دو نقش اخلالگر محافظ و دور ایستا وارد عمل می شد و یا در حال حاضر هواپیمای اخلالگر اصلی آمریکا EA-18G گراولر مجهز به غلاف های AN/ALQ-99 می باشد.

 

غلاف دورایستای جنگ الکترونیک+عکس
غلاف ALQ-99 زیر بال EA_18G

 

در نیروی هوایی ایران و قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، دو غلاف اخلالگر الکترونیک در دو مدل AN/ALQ-101 و AN/ALQ-119 ساخت شرکت وستینگ هاوس آمریکا خریداری و بر روی ناوگان هواپیماهای F-4 نهاجا نصب شد. این دو غلاف در اواخر دهه 1960 میلادی طراحی شده و اولین تجارب رزمی خود را در جریان سالهای پایانی جنگ ویتنام به دست آورد.

 

غلاف دورایستای جنگ الکترونیک+عکس
غلاف AN/ALQ-101

غلاف دورایستای جنگ الکترونیک+عکس
 غلاف AN/ALQ-101 بر روی F-4E نهاجا

 

با شروع جنگ تحمیلی، این غلاف های آمریکایی در جنگنده های فانتوم ایرانی به کار رفته و در مقاطع ابتدایی جنگ به خوبی از پس بسیاری از رادارهای نصب شده در عراق بر آمدند اما با افزایش حجم کمک های شوروی سابق و آمریکا به عراق و همچنین ورود موشک های سطح به هوای فرانسوی رولند به سازمان رزم ارتش عراق، عملا این غلاف ها بی استفاده شد. 

 

غلاف دورایستای جنگ الکترونیک+عکس
غلاف AN/ALQ-119 

غلاف دورایستای جنگ الکترونیک+عکس
RF-4E ایرانی مجهز به AN/ALQ-119 

 

در نبود موشک های ضد رادار، تحریم همه جانبه بر علیه ایران و عدم وجود تکنولوژی لازم در آن سالها برای ارتقاء این پادهای جنگ الکترونیک، پروازهای تهاجمی ایران به عمق خاک دشمن با مشکلات بیشتری همراه شد و خلبانان فانتوم های ایرانی در بسیاری از موارد مجبور بودند با ریسک بسیار بالا پروازهای عمقی را با استفاده از تاکتیک پرواز ارتفاع پایین انجام بدهند که این نوع از پرواز نیز خود دارای خطرات و مشکلات فراوانی بود. البته پیش از بروز این مشکلات جدید نیز، تاکتیک ها و شجاعت خلبانان ایرانی بود که بر مشکلات فائق می آمد و ارتش بعث را با حملات خود غافلگیر می کرد.

 

از همان سالهای جنگ و با تدبیر مسئولین وقت بویژه حضرت آیت الله خامنه ای، "سازمان جهاد خودکفایی نیروی هوایی ارتش" تشکیل  و حرکتی برای تامین نیازهای نیروی هوایی ارتش آغاز شد. طرح های زیادی تا به امروز در حوزه های مختلف در این سازمان انجام شده است که بخشی از آن رسانه ای شده و بخش زیادی نیز بنا به ماهیت آنها تا به امروز گمنام باقی مانده است.

اخیرا و در جریان یک مصاحبه اختصاصی با سایت اطلاع رسانی نیروی هوایی ارتش، امیر خلبان منصور ونک فرمانده پایگاه سوم شکاری همدان در خصوص دستاوردهای نهاجا در جنگ الکترونیک به نکته جالبی اشاره کرده است، وی گفته است: «در خصوص جنگ الکترونیک کارهای بسیار در حوزه آفند (ECM) و پدافند (ECCM) صورت گرفته چرا که این بحث اولویت نیروهای مسلح ما می باشد. در بخش هوایی هم دستگاه های Standoff Jammer را درست کرده ایم که بر روی هواپیما نصب شده و در منطقه نمونه ای ندارد." 

البته این فرمانده نظامی به توضیحات بیشتری در مورد این دستاوردها و خصوصا بحث دستگاه های Standoff Jammer و یا همان "اخلالگر دورایستا" با توجه به حساسیتهای بحث جنگ الکترونیک و مسائل حفاظتی اشاره ای نکرده است اما نگاهی به برخی تصاویر منتشر شده از مراسم رژه نیروهای مسلح و عکس های موجود در رسانه های مجازی، نشانه هایی از حداقل یک سامانه ایرانی با توانایی اخلال گر دورایستا را دارد.

پروژه "سحاب" برنامه ای مربوط به جهاد خودکفایی نهاجا برای تولید و ساخت یک غلاف اخلالگر راداری دور ایستا می باشد که تا به امروز تصاویری از آن در جریان رژه نیروهای مسلح و همچنین تصویری از آن در زیر بالهای هواپیماهای فوکر اف 27 نهاجا که احتمالا در حال گذران مراحل آزمایشی است منتشر شده است.


غلاف دورایستای جنگ الکترونیک+عکس
غلاف پروژه سحاب در رژه نیروهای مسلح

غلاف دورایستای جنگ الکترونیک+عکس
غلاف های پروژه سحاب در زیر بالگرد هواپیمای F-27 نهاجا

این که غلاف های نصب شده بر روی پرنده های نهاجا در قالب پروژه سحاب تکمیل شده باشند یا خیر بحثی است که مشخص است نیست اما یک چیز مشخص است و آن هم این که بر اساس صحبتهای فرمانده پایگاه سوم شهید نوژه، سامانه های اخلال گر دورایستا بر روی جنگنده های این نیرو نصب شده و در حال استفاده هستند.

غلاف اخلالگر دورایستا، یک توانایی بسیار مهم برای هر نیروی هوایی به حساب آماده و توان ضربتی هواپیماهای ان کشور را خصوصا در برابر تهدیدات سطح به هوا شدیدا افزایش خواهد داد. حال باید گفت با داشتن چنین چه اتفاقی خواهد افتاد؟

با فرض داشتن این گونه سامانه تدافعی، یک هواپیما مجهز به آن به دور از منطقه برد راداری دشمن عملیات خود را آغاز کرده و به اخلال رادارهای دشمن می پردازد. در همین زمان و در فرصتی که پرنده مجهز به اخلالگر دورایستا، مشغول اخلال رادارهای دشمن است عناصر خودی شامل هواپیماها، پهپادها و یا موشک ها توان نفوذ به دایره دفاعی موشکهای دشمن را خواهند داشت.

در تصاویر زیر می توان نمونه هایی از غلاف های جنگال مدرن که توسط کشور روسیه ساخته شده است را مشاهده کرد:

 

غلاف دورایستای جنگ الکترونیک+عکس
SAP-518

غلاف دورایستای جنگ الکترونیک+عکس
SAP-14


ذکر این نکته نیز ضروری است سامانه های پیشرفته در این حوزه مثل ALQ-99 آمریکایی در گونه جمر محافظ و جمر دور ایستا و یا پاد جنگ الکترونیک روسی SAP-14 در کلاس جمر دور ایستا و  SAP-518 به عنوان یک جمر دفاع از خود و جمر محافظ در طول موجهایی بین 1 تا 20 گیگاهرتز فعالیت می کنند و قائدتا سامانه های ایرانی نیز در همین حوزه فعالیت خواهند کرد. 

معمولا برد دقیق این سامانه ها بنا به مسائل امنیتی اعلام نمی شود اما مشخص است سامانه ای که توان اخلال در پدافندهای برد بلند مثل پاتریوت و یا اس 300 و رادارهای پشتیبان آن را دارد، باید حداقل بردی بیش از 200 کیلومتر که برد کشف هدف این سامانه ها است را داشته باشند و با توجه به پیشرفت سامانه های الکترونیکی و جنگال در صنایع دفاعی کشورمان، این برد می تواند برای سامانه هایی چون سحاب نیز متصور باشد.



تاريخ : چهار شنبه 16 مهر 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 با توجه به افزایش حجم تهدیدات هوایی و ظهور نسل جدید پهپادها و بالگردهای با توان مانور بالا در ارتفاع پایین، موشک‌های دوش پرتاب به عنوان بخش جدایی‌ناپذیر از تسلیحات پیاده نظام در بسیاری از ارتش‌های جهان محسوب می‌شوند.

یکی از کوتاه بردترین و جمع‌ و‌ جور‌ترین سامانه دفاع هوایی موشکی، موشک‌های دوش پرتاب هستند، به همین دلیل این موشک‌ها قابل حمل توسط یک نفر بوده و مورد استفاده نیروهای نظامی کشورهای مختلف قرار می‌گیرند.

به دلیل کاربرد زیاد این سلاح، پس از جنگ تحمیلی، جمهوری اسلامی ایران بر آن شد دست به تولید موشک‌های دوش پرتاب بزند. 

از همین رو برای ساخت این سلاح‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها در کشور تلاش‌های بسیاری انجام و در نهایت نمونه پرکاربرد این موشک‌ها با نام میثاق1 و میثاق2 به طور گسترده‌ای در کشور تولید شد و مورد استفاده نیروهای مسلح کشورمان قرار گرفت و اکنون کشورمان با تولید این دسته از سلاح‌ها در زمره پیشتازان این عرصه در دنیا قرار گرفته است.


موشک میثاق، یک موشک ضد هوایی کلیدی است که در صنعت پدافند هوایی می‌تواند نقش محوری ایفا کند و کمک شایانی به حفظ حریم هوایی کشور داشته باشد.

این موشک برای دفاع از پیاده نظام و تأسیسات در صحنه نبرد، سلاح مناسبی است و حمل آن بر روی موتور سیکلت، خودروهای نظامی، بالگردها، قایق‌های تندرو و زیردریایی ممکن است. همچنین پرتابگر دوتایی آن بر روی خودروی وانت در کشور توسعه یافته است.


میثاق، یک موشک دوش پرتاب قابل حمل است که با هدایت مادون قرمز کاربری ضد هوایی دارد.

حسگر این موشک از نوع مادون قرمز پیشرفته بوده و به آن توانایی حمله به اهداف از تمام زوایا را می‌دهد. بدین ترتیب این موشک توان درگیری با اهداف نزدیک شونده را نیز دارد.

با توجه به ویژگی‌های پرتابگر، عمر انبارداری این موشک بالا بوده، دستور‌العمل پرتاب ساده و نرخ شلیک بالایی داشته و در دمای منفی40 تا مثبت60 درجه سانتیگراد قابل استفاده است.


در این موشک، سامانه هدایت خودکار امکان "شلیک کن و فراموش کن" ( fire and forget ) فراهم شده است و به کاربر اجازه می‌دهد سریعاً موضع پرتاب را ترک کرده و از خطر آسیب دیدن از سوی دشمن در امان بماند.

"شلیک کن و فراموش کن" به موشک‌هایی گفته می‌شود که بعد از شلیک، در هدف‌یابی، دیگر نیازی به راهنمایی شخص یا دستگاهی دیگر نداشته و لازم نیست تا پرتاب‌کننده آن‌ها خود را در یک خط مستقیم با هدف نگه دارد، بلکه تمام مراحل هدف‌یابی پس از شلیک توسط خود موشک انجام می‌شود.


این‌که موشک برای خود یک نفر راهنما یا یک سیستم هدف‌یابی داشته باشد تا آن را به طرف هدف سوق دهد به بهبود کارایی آن کمک می‌کند اما این حالت موجب در خطر قرار گرفتن شخص و دستگاه شلیک‌کننده موشک می‌شود که مجبور هستند خود را در مکان ثابتی در نزدیکی هدف نگه دارند و همچنین باعث ناتوانی آن‌ها در رسیدگی به کارهای دیگر می‌شود.

در سیستم هدف‌گیری "شلیک کن فراموش کن" فقط کافیست اطلاعات کلی هدف قبل از شلیک در حافظه موشک برنامه‌ریزی شوند. این اطلاعات شامل نشانه‌گیری به سوی هدف، اندازه‌گیری‌های راداری (از جمله شتاب هدف) و تصویر مادون قرمز (حرارتی) هدف می‌شود.

هر موشکی که از یکی از امکانات بالا برای راهیابی بهره بگیرد، موشکی با قابلیت "شلیک کن و فراموش کن" شناخته می‌شود.


ابراز نگرانی آمریکا از تولید و شلیک موشک‌های دوش پرتاب ایران



سایت  freebeacon  درباره توان موشک‌های دوش پرتاب ایران نوشت: ایران با شلیک موشک‌های دوش پرتاب خود باعث نگرانی آمریکا و متحدانش شده است.

  
این سایت با اشاره به توان بومی ایران در ساخت نسل سوم و چهارم موشک‌های دوش پرتاب اضافه کرد: این سلاح‌ها از پیچیدگی خاصی برخوردارند و به همین دلیل آمریکا از گسترش این نوع موشک‌ها ابزار نگرانی کرده است.   

سایت armyrecognition  درباره توان موشک زمین به هوای "پُرتابل" ایران اظهار داشت: موشک میثاق1، یک موشک زمین به هوا با هدایت مادون قرمز است که از توانایی‌های ویژه‌ای برخوردار و در صنایع دفاعی شهید کاظمی تهران ساخته شده است.

  

  
این سایت با اشاره به ویژگی‌های موشک میثاق 2 اذعان کرد: میثاق2 نمونه ارتقا یافته میثاق1 است و این موشک با انعطاف‌پذیری و قدرت مانور بالا، کاربردی آسان دارد و هدایتش به صورت "شلیک‌کن فراموش کن" ( fire and forget ) است و علاوه بر این توان هدف‌گیری در ارتفاع‌های پست و هدف قراردادن ناگهانی به صورت مستقیم را دارد.   
  
سایت armyrecognition  افزود: سرعت این موشک‌ها به گونه‌ای است که توانایی انهدام اهدافی همچون جت را دارد و این سلاح از جمله سلاح‌های قدرتمند برای دفاع هوایی محسوب می‌شود و توانایی پوشش تمامی نیروها را دارد.

 

  

سایت armyrecognitio با اشاره به خصوصیات تاکتیکی این موشک اظهار داشت: وزن موشک 10.86 کیلوگرم، وزن سرجنگی 1.17 کیلوگرم، شکل سرجنگی به صورت اچ ای قطعه قطعه شده و سرعت پرواز 570 متر بر ثانیه و زمان واکنش 5 تا 10 ثانیه قادر به انهدام هواپیماهای تاکتیکی، پهپادها، هلیکوپترها و موشک‌های کروز است.



سایت popularmechanics  درباره موشک میثاق نوشت: ایران موشک‌های ضد هواپیمای دوش پرتاب میثاق را تولید کرده است که پتانسیل‌های بالقوه بسیار بالایی دارد.

سایت  defence.pk  در رابطه با موشک دوش پرتاب میثاق2 نوشت: میثاق2 نسل جدید سلاح‌های موشکی ضدهوایی قابل حمل است و مأموریت اصلی این سلاح پیشرفته هدف قرار دادن بالگردهای مسلح در ارتفاع پایین است و همچنین می‌تواند برای دفاع از مراکز حساس نظامی، سیاسی و صنعتی مورد استفاده قرار گیرد.


این سایت افزود: این سلاح نه‌ تنها قابلیت حمل، قدرت مانور بالا، کنترل آسان و سیستم "شلیک کن فراموش کن" را داراست بلکه فناوری و تکنولوژی پیشرفته و سیستم هدایت قدرتمندی در این سلاح استفاده شده است.


استفاده از موشک میثاق بر روی پهپاد سریر

سایت theiranproject  در رابطه استفاد از سلاح دوش پرتاب میثاق بر روی پهپاد سریر نوشت: سلاحی که در رژه فروردین ماه زیر بال پهپاد سریر مشاهده شد از نوع موشک دوش پرتاب "میثاق1" است و این موشک و نمونه‌های جدیدتر آن سلاح کاملاً کارآمدی در برابر بالگردها و بیشتر پهپادهای دشمن و سلاح مناسبی در برابر موشک‌های کروز و پهپادهای سریع و هواپیماهای جنگنده (در برخی از حالات پروازی آن) خواهد بود.



البته استفاده از موشک‌های سطح به هوای دوش پرتاب به عنوان موشک هوا به هوا در بالگردها سابقه‌ای طولانی دارد و اکنون در یک هواپیمای بدون سرنشین مورد استفاده قرار گرفته و هر فروند پهپاد سریر می‌تواند به کمک موشک میثاق، محدوده قابل توجهی را تحت پوشش خود قرار دهد که این نشان از کاربردهای ویژه این موشک دوش پرتاب در صنعت دفاعی کشور دارد. 


  

امروزه نیز شبکه گسترده دیده‌بان‌های مرزی در کشورمان علاوه بر امکانات لیزری و سامانه‌های مخابراتی برای انتقال اطلاعات، به موشک‌های دوش پرتاب نیز مسلح هستند تا در صورت لزوم اقدام به درگیری با اهداف کنند. 



تاريخ : چهار شنبه 16 مهر 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
صفحه قبل 1 ... 2462 2463 2464 2465 2466 ... 3356 صفحه بعد