ساخت دو نوع دستگاه تولید انرژی از طریق روش‌های گداخت هسته‎ای

 

رییس پژوهشکده پرتوفرایند دانشگاه صنعتی امیرکبیر با تاکید بر این که دستگاه‌های توکامک ساخته شده در این دانشگاه ادامه تحقیقات شهید دکتر چمران است، گفت: با ادامه این تحقیقات موفق به طراحی و ساخت دو نوع دستگاه توکامک شدیم.

دستگاه توکامک (خورشیدک) البرز

دکتر رضا امراللهی در حاشیه بازدید مهندس مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران در گفت‌وگو با خبرنگار علمی ایسنا با اشاره به دستاوردهای دانشکده مهندسی انرژی و فیزیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر در حوزه گداخت هسته‌ای اظهار کرد: توکامک «البرز» و «تابان» از جمله دستاوردهای محققان این دانشگاه در حوزه فیزیک پلاسما و گداخت هسته‌ای است.

وی به جزئیات این دستگاه‌ها اشاره کرد و یادآور شد: توکامک البرز دارای سطح مقطع D شکل و سطح مقطع توکامک تابان دایره شکل است.

امراللهی با تاکید بر این که در حال حاضر 3 دستگاه توکامک در کشور وجود دارد که از خارج خریداری شده است، ادامه داد: دانشگاه صنعتی امیرکبیر از 5 سال قبل با همت تیم 20 نفره تحقیقاتی شامل اساتید و دانشجویان دوره‌های دکتری و کارشناسی ارشد اقدام به طراحی و ساخت این دستگاه‌ها کرده‌ است.

مدیر پروژه توکامک دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دستگاه توکامک را دستگاهی برای تولید انرژی پاک توصیف کرد و یادآور شد: آنچه که در خورشید رخ می‌دهد، این است که هیدروژن‌ها به یکدیگر برخورد کرده و از تلاقی آنها با یکدیگر پلاسما و انرژی پاک تولید می‌شود.

این محقق اضافه کرد: از آنجایی که نمی‌توان انرژی را ذخیره‌سازی کرد، از این رو با الگوبرداری از خورشید، سیستم‌هایی در قالب دستگاه توکامک به منظور تولید انرژی بر روی زمین پیاده‌سازی شد.

امراللهی با بیان این که در دنیا 20 دستگاه توکامک ساخته شده است، خاطرنشان کرد:  البته هیچ یک از آنها به فاز صنعتی تولید انرژی وارد نشده‌اند، به گونه‌ای که در پروژه بزرگ جهانی «ایتر» که شبیه توکامک البرز در مقیاس بسیار بزرگتر است، بنا دارند تا 15 سال آینده از آن انرژی تولید کنند.

رییس گروه هسته‌ای دانشکده مهندسی انرژی و فیزیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر در خصوص تفاوت‌های توکامک البرز و تابات توضیح داد: تفاوت این دو دستگاه در ساختار سطح مقطع آنها است. سطح مقطع توکامک البرز D شکل و سطح مقطع توکامک تابان دایره‌ای است.

وی با اشاره به بازدید مهندس چمران، رییس شورای شهر تهران از آزمایشگاه گداخت هسته‌ای دانشگاه صنعتی امیرکبیر به مناسبت سالگرد شهادت دکتر چمران خاطرنشان کرد: شهید دکتر مصطفی چمران اولین ایرانی دانش آموخته رشته پلاسما و گداخت هسته‌ای از دانشگاه برکلی است.

مدیر پروژه توکامک البرز و تابان تاکید کرد: دستگاه‌های ساخته شده در آزمایشگاه گداخت هسته‎ای این دانشگاه ادامه مطالعات گداخت هسته‌ای شهید دکتر چمران است. 





تاريخ : شنبه 29 خرداد 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |