دانشمندان موفق به شبیه سازی تورم های مغزی برای کمک به جراحان شدند

جداسازی قسمتی از جمجمه به دلیل وجود تورم‌های مغزی چند سالی است که توسط جراحان مغز و اعصاب صورت می‌گیرد. با این حال ابزار توسعه‌ یافته توسط محققین دو دانشگاه استنفورد و آکسفورد امکان انجام این جراحی‌ها را با دقت عملکرد بسیار بالاتر فراهم می‌کند.

كرانيكتومي دكمپرسيو (Decompressive Craniectomy) یکی از روش‌های مرسوم در جراحی‌ها برای کاهش تورم و فشار مغزی در ضرباتی است که به سر وارد می‌شود. این روش در خیلی از موارد با پیچیدگی‌های زیادی همراه است، به عنوان مثال در مواردی امکان شکست یا کش آمدن آکسون‌های موجود در مغز وجود دارد.

ابزار توسعه‌ یافته این امکان را به پزشکان می‌دهد که با شبیه‌سازی وضعیت بالینی بیمار، بهینه‌ترین مکان و نوع برش در جراحی را پیدا کنند. بنابراین میزان ریسک‌‌های مرتبط با عمل جراحی به مراتب کاهش می‌یابد.

برای توسعه‌ی چنین ابزاری ابتدا محققین به بررسی تورم‌های مغزی در آسیب دیدگی‌های مختلف پرداختند. در مرحله‌ی بعد با ایجاد یک الگوریتم ریاضی توانستند چگونگی تاثیر آسیب دیدگی بر روی دیگر اعضای بدن را مدل کنند. بنابراین با اجرای سناریو‌های محتلف میزان درستی مدل تست شد. یکی از نتایج مدل نشان می‌دهد که اگر آکسون‌ها نزدیک یا بیشتر از ۳۰ درصد متورم شوند آسیب دیدگی جدی به مغز وارد می‌شود.

در انتها کار شبیه‌سازی با نشان دادن ناحیه‌های پرخطر که بیشترین آسیب را از حادثه می‌بینند و ناحیه‌های کم خطر‌تر و امن تمام می‌شود. خروجی این مدل به جراح در مورد انتخاب ناحیه‌ی بهتر برای انجام جراحی کمک می‌کند.

علیرغم پیشرفت‌های صورت گرفته برای توسعه‌ی این روش و کمک به کاهش ریسک‌های موجود در جراحی‌های مغز و اعصاب، برای استفاده‌ی نهایی از این ابزار جای کار بسیاری وجود دارد.

نتایج این پژوهش علمی در مجله‌ی Physical Review Letters به چاپ رسیده است.





تاريخ : شنبه 17 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |