مسکوت ماندن طرح مصوب "پروفسور جوان" در ایران

 

علی جوان

رئیس ستاد ملی سال جهانی نور با بیان اینکه پروژه تداخل‌سنج امواج گرانشی که قرار بود از سوی پروفسور جوان اجرایی شود به دلایل نامعلومی مسکوت ماند، گفت: در سال 2000 این طرح در کنگره آمریکا به تصویب رسید و سال گذشته اولین خبرهای مربوط به رصد امواج گرانشی منتشر شد.

دکتر حبیب تجلی در بیست‌وسومین کنفرانس اپتیک و فتونیک ایران با ارائه گزارشی در خصوص فعالیت‌های علمی پروفسور جوان افزود: پروفسور جوان اولین لیزری که به صورت پیوسته کار می‌کرد را در سال 1339 در آزمایشگاه بل ساخت.

وی با بیان اینکه این لیزر یک لیزر هلیوم نئون بوده است، اظهار کرد: با ساخت این لیزر توانمندی بشر برای لیزر گازهایی چون CO2 و N2 را به ارمغان آورد.

تجلی اضافه کرد: پروفسور جوان از سال1361 به انستیتو ماساچوست پیوست و با استفاده از سیستم‌هایی که خود طراحی کرده، اقدام به انجام آزمایش‌های تحقیقاتی سطح بالا در حوزه لیزر کرده است.

عضو هیات علمی دانشگاه تبریز با تاکید بر اینکه پروفسور جوان اولین سمپوزیوم لیزر را در ایران برگزار کرد، یادآور شد: این کنفرانس اولین کنفرانس لیزر در سطح دنیا بوده است.

به گفته تجلی، در این سمپوزیوم از تلاش‌های تئودور میمن کاشف لیزر تقدیر شد و همچنین در این سمپوزیوم پروفسور جوان پیش‌بینی کرد که به زودی مقدار نهایی سرعت را به دست خواهد آورد.

تجلی خاطرنشان کرد: این امر به همراه توانایی ما در اندازه‌گیری‌های پسامد در ناحیه مرئی و فروسرخ منجر به دستیابی بشر به سرعت‌های اتمی شده است.

رئیس ستاد ملی سال جهانی نور اضافه کرد: در سال 1991 از طرف وزارت علوم وقت از دکتر جوان برای انجام تحقیقات در علوم و فنون لیزر به ایران دعوت شد که با جلسه‌ای که با حضور مرحوم آیت‌الله رفسنجانی به عنوان رئیس‌جمهور وقت و دکتر معین به عنوان وزیر فرهنگ و آموزش عالی وقت برگزار شد، طرحی در این زمینه به تصویب رسید.

تجلی عنوان این طرح را ساخت تداخل‌سنج امواج کرانیشی عنوان کرد و یادآور شد: برای این پروژه 100 میلیون دلار اعتبار در نظر گرفته شده بود.

وی همچنین خاطرنشان کرد: علاوه بر آن قرار بود در کنار اجرای این پروژه رصدخانه‌ای برای شکار امواج گرانشی ایجاد شود.

این محقق کشور تاکید کرد: به دلایل نامعلومی این طرح مسدود شد و یک سال بعد از آن، طرح مشابهی در کنگره ملی آمریکا به تصویب رسید و شاهد بودیم که در سال قبل خبرهای رصد امواج گرانشی و اهمیت آن منتشر شد.

تجلی با بیان اینکه پروفسور جوان جزو صد نابغه برتر دنیا بوده است، اظهار کرد: وی در سال 2007 رتبه دوازدهم در میان نوابغ جهان را کسب کرد.

وی ادامه داد: پروفسور جوان در شهریور ماه سال 95 در سن 95 سالگی دار فانی را وداع گفت و به این ترتیب فتونیک یکی از پیشگامان خود را از دست داد.





تاريخ : سه شنبه 12 بهمن 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |