کشف ماده معدنی جدید در برخی از شهاب سنگ‌ های کهن

به‌تازگی یک گروه پژوهشی به سرپرستی دکتر آلن روبین، کیهان‌شیمی‌شناس از دانشگاه کالیفرنیا، موفق شده‌ است در برخی از شهاب‌ سنگ‌های باستانی که هزاران یا شاید میلیون‌ها سال پیش روی زمین سقوط کرده‌اند، یک ماده معدنی جدید کشف کند. این پژوهشگران، به احترام دکتر آلن روبین، نام این ماده معدنی جدید را «روبینیت» گذاشته‌اند. روبینیت، ماه گذشته به‌صورت رسمی توسط انجمن بین‌المللی بلورشناسی و کانی‌شناسی تأیید شد.

گونه‌ای خاص از شهاب سنگ‌ها روی زمین یافت می‌شوند که مملو از آلومینیم و کلسیم هستند و ما آن‌ها را با نام سنگ‌های CAI می‌شناسیم و در دسته‌ی سنگ‌های کندریتی کربناسئوس قرار می‌گیرند. این سنگ‌ها در واقع کهن‌ترین مواد جامد سامانه خورشیدی به شمار می‌روند و زمان شکل‌گیری آن‌ها به حدود ۴۵۶۸ میلیارد سال پیش، یعنی زمانی که دمای سامانه‌ی خورشیدی بسیار بالا بود و خورشید در روزهای نخستین زندگی خود به سر می‌برد، بازمی‌گردد. اندازه این شهاب‌سنگ‌ها تنها چند میلی‌متر است و از سیارک‌های بدوی جدا شده و چندین میلیون سال پیش روی زمین سقوط کرده‌اند. سنگ‌های CAI خواص فیزیکی و شیمیایی جالبی دارند و در آن‌ها شواهدی از روزهای نخستین سامانه خورشیدی دیده می‌شود؛ به همین دلیل از اهمیت بسیار ويژه‌ای برخوردارند و دانشمندان روی آن‌ها مطالعات بسیاری انجام می‌دهند.

rubinite

دو دانشمند به نام‌های تاکاشی یوشیزاکی از دانشگاه توهوکو و شی‌ما از مؤسسه فناوری کالیفرنیا، روی دو نمونه مختلف از سنگ‌های کندریتی کربناسئوس CAII مطالعه کرده‌اند و موفق شده‌اند در آن‌ها دانه‌های بسیار کوچکی از ماده‌ی معدنی روبینیت (با فرمول شیمیایی Ca3Ti3+2Si3O12) به قطر کمی بیشتر از ۱۰ میکرومتر مشاهده کنند. در هر دو نمونه‌ای که مطالعه شدند، میزان یون +Ti3 بسیار بالا بود و همین نشان می‌داد که این مواد در شرایط کاهشی بسیار شدیدی به‌ وجود آمده‌اند.

به‌زودی مطالعات بیشتری روی ماده‌ی معدنی روبینیت انجام می‌شود تا بتوان اطلاعات جدیدی در مورد چگونگی تکامل سامانه‌ی خورشیدی و همچنین فرآیند‌های سحابی به دست آورد. شما در مورد این ماده معدنی جدید چه فکر می‌کنید؟





تاريخ : دو شنبه 28 فروردين 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |