"چشمه انفجاری" عامل زمین‌لرزه مصنوعی در کره شمالی بود

 

بمب

به گفته استاد زلزله‌شناسی مهندسی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله، زلزله 5.3 تا 5.6 ریشتر که در کره شمالی رخ داده، مربوط به آزمایشات هسته‌ای این کشور است؛ چراکه این زلزله در ناحیه‌ای به وقوع پیوسته که انتظار رخداد زمین‌لرزه طبیعی با چنین بزرگایی در آن خیلی کم است.

 در حالی روز گذشته آزمایش هسته‌ای با یک بمب هیدروژنی یا H-Bomb در کشور کره شمالی با موفقیت انجام شد که زمین‌لرزه‌ای به قدرت 5.6 در مقیاس ریشتر در این کشور به ثبت رسید.

بمب آزمایش شده از نوع هیدروژنی بوده و زمین‌لرزه ثبت شده در منطقه نیز صحت این مساله را تائید می‌کند. «همجوشی هسته‌ای» بنیاد اصلی بمب هیدروژنی را تشکیل می‌دهد. همانطور که از شکافته شدن هسته‌های سنگین (شکافت هسته‌ای) مقدار عظیمی انرژی حاصل می‌شود، از پیوند هسته‌های سبک هم می‌توان انرژی بیشتری به دست آورد.

بمب هیدروژنی یا گرماهسته‌ای در واقع نوعی بمب هسته‌ای است که انرژی آن ابتدا از طریق فرایند شکافت هسته‌ای تامین می‌شود و گرما و فشار حاصل از این انفجار باعث شروع فرایند همجوشی هسته‌ای خواهد شد. به همین دلیل بمب‌های گرماهسته‌ای انرژی بسیار بیشتری از بمب‌های هسته‌ای تک‌مرحله‌ای آزاد می‌کنند. این بمب‌ها از آن رو به «بمب هیدروژنی» معروف شده‌اند که فرایند همجوشی هسته‌ای با استفاده از هیدروژن انجام می‌شود.

به گفته دکتر زارع، استاد زلزله‌شناسی مهندسی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله بزرگترین بمب هیدروژنی که تاکنون برای آزمایش منفجر شده، بمب «تزار» بود که معادل 50 مگاتن TNT قدرت انفجاری داشته ‌است. این بمب از سوی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1961 آزمایش شد و قدرت آن 2500 برابر قدرت انفجاری بمب هیروشیما بوده ست.

القایی بودن زمین‌لرزه اخیر کره شمالی و احتمال ارتباط آنها با انفجار

دکتر مهدی زارع، استاد زلزله‌شناسی مهندسی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله و عضو وابسته شاخه زمین‌شناسی گروه علوم پایه فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، در خصوص ارتباط زمین‌لرزه اخیر کره شمالی و با آزمایش بمب هیدروژنی گفت: زلزله‌ای در بامداد روز گذشته، 12 شهریور ماه با بزرگای برآورد شده بین  5.3 تا 5.6 در کره شمالی رخ داده است.

وی ادامه داد: این زمین‌لرزه در ناحیه‌ای که انتظار رخداد زمین‌لرزه طبیعی با چنین بزرگایی در آن خیلی کم است و با ژرفای کم (سطحی)، رخ داده است.

زارع اضافه کرد: اطلاعات به دست آمده تاکنون نمایانگر آن است که این رخداد به احتمال زیاد حاصل یک انفجار بوده است و نه یک رخداد زلزله طبیعی (تکتونیکی).

این عضو هیات علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله تاکید کرد: چشمه انفجاری که موجب چنین زمین‌لرزه مصنوعی شده، معادل حدود 60 تا 100 کیلو تن TNT (بسته به این‌که کدام برآورد بزرگا دقیق‌تر باشد و اندازه دقیق بزرگای زمین‌لرزه حاصله چقدر باشد) قدرت انفجاری داشته است.

زارع با تاکید بر این‌که اطلاعات اولیه نیز نمایانگر یک انفجار آزمایشی بمب هیدروژنی بوده است، خاطرنشان کرد: باید توجه کرد که فقط بعضی از کشورهای پیشرفته و جهان سوم (مانند کره شمالی) توان، امکان و البته برنامه برای چنین انفجارهایی دارند. 

به گفته وی بزرگترین  زمین‌لرزه مصنوعی که بشر تاکنون ایجاد کرده، انفجار بمب هیدروژنی «تزار» است که در تاریخ 30 اکتبر 1961 (هشتم آبان ماه 1340 شمسی) توسط اتحاد جماهیر شوروی، انفجاری معادل 50 مگا تنTNT داشته و زلزله‌ای با بزرگای 7.5 ایجاد کرده است.





تاريخ : دو شنبه 13 شهريور 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |