تماشای پدیده زیبای نجومی بامداد فردا را از دست ندهید

درباره مقابله سیاره مشتری (برجیس) اظهار کرد: ساعت ۴:۳۰ بامداد روز چهارشنبه (۱۹ اردیبهشت ماه) سیاره مشتری به وضعیت مقابله می‌رسد؛ مقابله وضعیتی است که در آن زمین بین خورشید و سیاره مذکور قرار می‌گیرد.

وی بیان کرد: سیاره مشتری از حدود ساعت ۲۰ امشب از افق شرقی طلوع می‌کند و تا روشنایی صبح فردا در آسمان قرار دارد.

عتیقی با بیان اینکه صورت فلکی ترازو (میزان) میزبان سیاره زیبای مشتری است، افزود: این سیاره با چشم غیر مسلح به شکل جرم ستاره مانند سفید رنگی دیده می‌شود که بسیار پر نور است و پس از سیاره ناهید (زهره) که شامگاه امروز در افق غربی آسمان مشاهده می‌شود سیاره مشتری پر نور‌ترین جرم در افق شرقی آسمان است.

 

دوستداران نجوم؛ تماشای پدیده زیبای نجومی را در بامداد فردا از دست ندهید / وقتی افق شرقی آسمان میزبان سیاره مشتری می‌شود

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران تأکید کرد: در زمان مقابله بهترین شرایط برای رصد یک جرم آسمانی مهیا می‌شود؛ در این زمان افراد می‌توانند از درون تلسکوپ‌های آماتوری ۴ قمر گالیله‌ای سیاره مشتری را به همراه برخی خطوط جوی آن مشاهده کنند.

وی درباره فضاپیمای «جونو» تصریح کرد: این فضاپیما حدود ۲ سال قبل برای مطالعه سیاره مشتری به نزدیکی این سیاره رسیده بود؛ در روز‌های اخیر مطالعات زیادی در زمینه جو، میدان گرانشی و مغناطیسی و مگنتوسفر قطبی این سیاره انجام شده و سرنخ‌های تازه‌ای از نحوه شکل‌گیری برجیس، وجود آب در اعماق لایه‌های آن و هسته سنگی این سیاره گازی به دست آمده است.

 

دوستداران نجوم؛ تماشای پدیده زیبای نجومی را در بامداد فردا از دست ندهید / وقتی افق شرقی آسمان میزبان سیاره مشتری می‌شود

عتیقی گفت: سیارات همچون زمین به گرد خورشید می‌چرخند؛ زمین هر ۳۶۵ روز یک‌بار به دور مهر تابان (خورشید) در گردش است؛ سیاره برجیس (مشتری) هم تقریبا هر ۱۲ سال زمینی یک‌بار به دور خورشید گردش می‌کند.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران اظهار کرد: مشتری را در علم هیأت قدیم سعد اکبر (نیکی بزرگ) می‌دانستند و ستاره‌شناسان ایرانی از گذشته‌های بسیار دور و حتی پیش از ظهور دین اسلام با این جرم شاخص آسمانی آشنایی داشتند.

 نام‌های دیگر سیاره مشتری

وی درباره نام‌های دیگر سیاره مشتری بیان کرد: هرمزد، زاوش و برجیس نام‌های ایرانی سیاره مشتری هستند؛ این اسامی در ادوار مختلف تاریخی به این جرم آسمانی اطلاق می‌شده است؛ ایرانیان در زمان ظهور اسلام به این سیاره برجیس می‌گفتند.

عتیقی افزود: سیاره مشتری از نظر فاصله نسبت به خورشید پنجمین سیاره سامانه خورشیدی بوده و با قطر ۱۴۳ هزار کیلومتر (۱۲ برابر قطر زمین) بزرگترین سیاره این سامانه است.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران تأکید کرد: این غول گازی (سیاره مشتری) بیشترین تعداد اقمار را در بین همه سیارات دارد و تاکنون ۶۴ قمر آن تأیید شده است.

 «گانیمد» بزرگترین قمر منظومه شمسی

وی درباره قمر «گانیمد» یادآور شد: گانیمد یکی از قمر‌های مشتری و بزرگترین قمر در سامانه خورشیدی به قطر ۵ هزار و ۲۶۰ کیلومتر بوده؛ این قمر از سیاره تیر (عُطارِد) هم بزرگتر است؛ کوچکترین قمر منظومه شمسی با نام «لدا» هم با قطر ۱۰ کیلومتر به دور برجیس می‌چرخد.





تاريخ : چهار شنبه 19 ارديبهشت 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |