به مناسبت ۲۰ سالگی آی مک؛ سنت‌شکنی از نوع اپل

تا قبل از این‌که استیو جابز به روی صحنه برود و توصیفی از کامپیوتر های رومیزی داشته باشند، تمام اصول طراحی و تولید کامپیوترهای رومیزی متفاوت بود. حتی اگر بگوییم، سرفیس استودیو کنونی ویژگی‌هایی را از آی مک  اپل به ارث برده است، چندان اشتباه نخواهد بود. در روز ۶ ام ماه می سال ۱۹۹۸، قدمی بسیار بزرگ و متفاوت در دنیای کامپیوترهای رومیزی گذاشته شد. اکنون ۲۰ سال از آن دوران گذشته است و هرروز شاهد سخت‌تر شدن رقابت در این زمینه هستیم.

نسخه اولیه از آی مک

 

زمانی که به سراغ مشخصات اولین آی مک می‌رویم، مشخصاتی را می‌بینیم که در حال حاضر برای ما بسیار عجیب و شاید خنده‌دار به نظر برسد اما استیو جابز با معرفی این مشخصات سخت‌افزاری در قالب یک طراحی کاملاً منحصربه‌فرد توانسته بود ارتقای قابل‌توجهی را در این صنعت لحاظ کند. صفحه‌نمایش ۱۳ و ۱۴ اینچی در آن زمان بسیار مورداستفاده قرار می‌گرفت اما اپل با صفحه‌نمایش ۱۵ اینچی CRT و رزولوشن ۱۰۲۴ در ۷۶۸ پیکسل تجربه جدیدی برای صفحه‌نمایش ایجاد کرد. در تک‌تک قسمت‌های معرفی آی مک، اپل نوآوری‌های خاص خود را به مرحله عمل رسانده بود. این دستگاه قدرت خود را از پردازنده PoewrPC G3 با فرکانس ۲۳۳ مگاهرتز می‌گرفت. این نسخه از ۳۲ مگابایت رم استفاده کرده و دارای حافظه داخلی ۴ گیگبایات بود. اپل در این مدل توانسته بود استفاده از درگاه اترنت تا ۱۰۰ مگابیت و مودم ۳۳.۶ کیلوبیتی را محقق کند.

۲۰ سالگی آی مک

مایکروسافت استفاده از درگاه یو اس بی را رواج بخشید، اما در آی مک اپل به‌گونه‌ای متفاوت استفاده شد و کاربران حتی بر روی کیبورد می‌توانستند از این درگاه استفاده کنند. صحبت از کیبورد شد؛ باید اشاره‌کنیم که طراحی ماوس و کیبورد بر روی این نسخه به‌صورت کامل عوض شد. اگر ویدیو مراسم رونمایی در زیر ببینید، استیور جابز بر روی طراحی تمرکز زیادی داشت و خود را با دستگاه‌های مطرح آن زمان مقایسه کرد.

 

نام آی مک و استفاده از حرف «i» برای اپل معانی زیادی داشت. شاید مدت‌ها بعد این روش نام‌گذاری به روالی عادی تبدیل شد اما در زمان معرفی، از این حرف به‌عنوان روشی تازه برای اتصال به اینترنت و تجربه کاملاً متفاوت و خاص کاربر استفاده کرد. Macintosh 128K و Macintosh Performa در سال‌های قبل از آی مک G3 به‌عنوان دست‌گرمی اپل شناخته می‌شوند.

 

آی مک G4: اپل با تجربه تر می‌شود

به مناسبت ۲۰ سالگی آی مک اپل

به‌مرورزمان اپل با مشکلاتی روبه‌رو شد. فناوری به‌کاررفته در تولید صفحه‌نمایش CRT منقضی شد و از شرکتی همانند اپل به عنوان پیشرو درزمینه فناوری انتظار می‌رفت که بتواند با راهکاری تازه، نسل بعدی آی مک را معرفی کند. اپل به سراغ محصولی رفت که الهام گرفته از گل آفتابگردان بود. آی مک G4 در سال ۲۰۰۲ با نمایشگر ۱۵ اینچی معرفی شد اما بعد از مدتی به نسخه ۱۷ و ۲۰ اینچی ارتقا پیدا کرد. در این نسخه ازنظر طراحی بازهم شاهد یک نوآوری منحصربه‌فردی از سوی اپل هستیم. صفحه‌نمایش بر روی یک نیم‌کره‌ای قرار دارد که به دلیل قابلیت چرخش می‌تواند متناسب با وضعیت هر کاربر تنظیم شود.

این نسخه به خوبی نسخه قبل نتوانست جلب‌توجه کند و موفقیت مناسبی را به‌دست بیاورد. قیمت بالا و عملکرد متوسط تراشه PowerPC مزیت رقابتی خاصی ایجاد نمی‌کرد. مرکز استراتژی دیجیتال اپل فرصت را غنیمت شمارد و از تمامی بازخوردهای گرفته‌شده به قرای توسعه نسل بعدی استفاده کرد. شروع نسل بعدی برای اپل در این بازه از زمانی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بود.

آی مک G5: جهش اپل به‌سوی طراحی منحصر‌به‌فرد

این مدل را می‌توان پدربزرگ تمامی مدل‌های کنونی نامید. در دوران آی مک G5 صحبت‌های مختلفی از آپید منتشرشده اما تا سال ۲۰۰۵، سری آی مک اپل به عنوان ستاره نمایش‌های این شرکت به‌حساب می‌آمد. آی مک G5 با صفحه‌نمایش‌های ۱۷ و ۲۰ اینچی معرفی شد. طراحی متمایز این سری به‌سرعت به‌عنوان یک‌ترند در بازار کامپیوتر های رومیزی پخش شد و توانست به محبوبیت بالایی دست پیدا کند. بر روی نسخه‌هایی از این مدل پردازنده ۶۴ بیتی مورد آزمایش قرار گرفت و اپل با معرفی سرویس هاب‌رسانه‌ای خود در محصول اپل تی‌وی اکوسیستم خود را تقویت کرد.

این مدل از آی مک اولین دستگاه شرکت مبتنی بر پردازنده اینتل بود. به همین دلیل اپل توانست از نسخه اولیه نرم‌افزار خود برای اجرای ویندوز در کنار مک رونمایی کرد. آی مک G5 در مدل‌های زیادی وارد بازار شد و به خوبی توانست ضمن تثبیت جایگاه شرکت، این سری محصول را به بسیاری از کاربران نشان دهد. آی مک G5 نقطه عطف اپل در سال ۲۰۰۵ به شمار می‌رود.

آی مک آلومینیومی: اپل به صورت جدی‌تر حضور پیدا می‌کند

به مناسبت ۲۰ سالگی آی مک اپل

مقاله‌های مرتبط:

تا قبل از سال ۲۰۰۷ طراحی آی مک های تولیدشده واقعاً خاص بوده و در هر نسل بسیاری از کاربران خانگی از این بابت شگفت‌زده شدند. تمام این شگفتی‌ها با رونمایی از نسل بعدی آی مک با بدنه آلومینیومی بازهم به‌صورت کلی تغییر کرد و قدم محکم دیگری در بازار به شمار می‌آمد. طراحی فلزی و شیشه‌ای نه تنها یادآور آیفون بود، بلکه احساس بهتری را به کاربر منتقل می‌کرد. مجموعه‌ای از ویژگی‌های در نظر گرفته‌شده برای آی مک به حدی کاربران را جذب کرد که منعکس کننده بهترین کامپیوترهای رومیزی در بازار بود. به‌غیراز صفحه‌نمایش بهتر و بزرگ‌تر، آی مک‌های ۲۰ و ۲۴ اینچ با پردازنده‌های دو هسته‌ای و طراحی بهتر ماوس و کیبورد عرضه شدند. به عقیده بسیاری از افراد شاید آی مک‌ها به‌عنوان دستگاه‌های انقلابی نبودند اما به وضوح توانستند رویکرد صنعت کامپیوترهای رومیزی را دگرگون کنند.

مدل‌های فعلی از آی مک بر پایه اصلاحات مدل آلومینیومی در سال ۲۰۰۷ است. به‌صورت کامل در هرسال می‌توانیم تکامل صنعت آی مک را ببینیم. این دستگاه اپل به ماشینی حرفه‌ای تبدیل‌شده است و طرفداران بسیار زیادی را پیداکرده است. از سال ۲۰۰۹ به بعد آی مک‌ها به نمایشگر ۲۷ اینچی مجهز شدند و قدرت خود را از پردازنده‌های چهار هسته‌ای گرفتند. اضافه شدن درگاه تاندربولت با سرعت‌بالا اتفاقی بسیار خوش‌آیند بود، اما در سال ۲۰۱۲ شاهد مرگ درایو نوری بودیم که باعث شد رویکرد بسیاری از افراد به بحث دیسک‌های نوری عوض شود. در این سال فناوری‌های ابری توسعه بسیار خوبی پیدا کردند و خط فکر جدیدی در اپل شکل گرفت.

در سال ۲۰۱۴ چشم‌انداز صنعت گوشی‌های هوشمند و تبلت ها راه را برای فروش کامپیوترهای رومیزی بسیار سخت کرد و فروش کامپیتور در هر شرکتی با افتی قابل‌توجه روبه‌رو شد. آی مک اپل از این قاعده مستثنی نبود و خرید آی مک‌های گران‌قیمت برای افراد حرفه‌ای یا کاربری‌های خاص در نظر گرفته شد. راهکار اپل چه بود؟ با توجه به این‌که آی مک برای کاربران می‌تواند کاربری‌های متفاوتی داشته باشد، اپل هم با همین رویکرد دستگاه‌های خودش را توسعه داد. اضافه شدن صفحه‌نمایش 5K یکی از قسمت‌هایی بود که بسیاری از کاربران با یک مقایسه ساده به‌صورت کامل برای خرید آی مک قانع شدند. خرید آی مک 5K به نسبت خرید یک مانیتور با رزولوشن 5K مقرون به صرفه‌تر بود! اتفاق‌هایی نظیر این توجه بسسیاری از افراد را به آی مک جلب کرد.

اگر شما برای اثبات موفقیت آی مک در طول ۲۰ سال گذشته نیاز به شواهدی بیشتر دارید، فقط باید به آی مک پرو نگاه کنید. آی مک پرو نشان‌دهنده خط پایان برای کاربرانی است که منتظر نسل جدید مک پرو هستند و از سوی دیگر استراتژی کامل اپل را نشان می‌دهد. از سال ۱۹۹۸ با پردازنده‌های با فرکانس چند مگاهرتزی شروع و اکنون با پردازنده‌های Xeon، گرافیک قدرتمند٬ ذخیره‌سازی SSD به‌صورت کامل و قیمت بسیار چشم نواز ۵ هزار یورویی به سکوی موفقیت رسیده است.

به مناسبت ۲۰ سالگی آی مک اپل

در زمان کنونی آی مک تنها محصول اپل و تنها محصول پرمخاطب نیست، اما هنوز در رده بهترین‌های این شرکت قرار دارد. نظر شما چیست؟ آیا تجربه‌ای از عملکرد آی مک دارید؟





تاريخ : چهار شنبه 19 ارديبهشت 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |