در فرهنگ اسلامى اولین روز ماه شوال به عنوان عید فطر و جشن بازگشت ‏به فطرت معین شده است. زیرا مسلمانان روزه دار در طول ماه رمضان با ارتباط هاى پى در پى با خداوند متعال و استغفار از گناهان به تصفیه روح و جان خویش همت گماشته و از تمام آلودگى‏ هاى ظاهرى و باطنى که بر خلاف فطرت آنهاست، خود را پاک نموده و به فطرت واقعى خود برمى‏گردند. متن کامل مربوط به این موضوع را با عنوان «روز بازگشت‏ به فطرت» بخوانید. در روایات ویژگی های اجتماع عید فطر از نگاه های مختلف تاکید شده اند. برای اطلاع از اهمیت عید فطر اینجا را کلیک کنید. همچنین یادداشت دکتر محسن اسماعیلی را با عنوان "عیدفطر، نماد رستاخیز" بخوانید.

صدای پای عید می آید و دل مومن بر سر دو راهی آمدن عید رمضان و رفتن ماه رمضان بلا تکلیف است. از آمدن آن یک دل شاد باشد یا از رفتن این یک محزون؟ عید فطر پاک ترین و عیدترین عیدهاست چرا که پاداش یک ماه عبادت و شست وشوی جان در نهر پاک رمضان است. متن کامل این مقاله ادبی را با عنوان «خداحافظ ای ماه مهربانی ها / عید آمد و ما باز بی تو عید می کنیم» بخوانید.

مقاله «عید رمضان آمد و ماه رمضان رفت/ صد شکر که این آمد و صدحیف که آن رفت» نیز درباره عید فطر و سخنان بزرگان در این باره است.

«آیا حضور در نماز عید فطر بر هر مسلمانی واجب است؟» پاسخ به این پرسش را در اینجا بخوانید.

اگر می خواهید اعمال عید فطر را بدانید، مطلب «برخی اعمال شب و روز عید فطر/ دعا و استغفار کنیم» را بخوانید.

نماز عید فطر

نماز عید از نگاه اهل بیت و امامان شیعه از اهمیت معنوی بالایی برخوردار است. سخن امام صادق(ع) در این باره را اینجا بخوانید. برای دانستن چگونگی خواندن نماز عید فطر مطلب «کیفیت نماز عید فطر» را بخوانید. آیا حضور در نماز عید فطر بر هر مسلمانی واجب است؟ برای اطلاع از پاسخ این پرسش اینجا را کلیک کنید.

زکات فطره یا فطریه چیست؟
زکات فطره و یا فطریه یکی از فروع دین اسلام است. بر کسی که خودش فقیر نباشد واجب است برای خود و تمام کسانی که تحت تکفل او هستند زکات فطره را بپردازد. اگر کسی که فطره بر او واجب است آن را پرداخت نکند بر فرد تحت تکلف واجب نمی شود.
به مناسبت نزدیک شدن عید سعید فطر و موعد پرداخت فطریه، نظر چند تن از مراجع مطرح شیعه را درباره سوالاتی خاص حول مساله فطریه که از توضیح المسائل و استفتائات آنها گردآوری شده، در اینجا می خوانید.
پرداخت زکات فطریه میهمان در شب عید فطر
یکی از سوالاتی که همواره درباره مساله فطریه پرسیده و مطرح می شود، حکم پرداخت زکات فطریه میهمان در شب عید فطر است. طبق احکام فقهی، کسی که خودش فقیر نباشد واجب است برای خود و تمام کسانی که تحت تکفل او هستند زکات فطره را بپردازد. برخی مراجع تقلید افراد تحت تکفل را شامل کسانی که شب عید فطر میهمان شخص هستند نیز دانسته اند. مراجع نظرات مختلفی در این باره داده اند که نظر فقهی آنها اینجا بخوانید.

خطبه امیرالمومنین در عید فطر

امیرالمؤمنین على علیه السلام در یکى از اعیاد فطر خطبه‏ اى خوانده‏اند و در آن مؤمنان را بشارت و دیگران را بیم داده ‏اند.
" اى مردم! این روز، روزى است که نیکوکاران در آن پاداش مى‏گیرند و زیانکاران و تبهکاران در آن مایوس و نا امید مى‏گردند و این شباهتى زیاد به روزقیامتتان دارد، پس با خارج شدن از منازل و رهسپار جایگاه نمازعید شدن به یاد آورید خروجتان از قبرها و رفتنتان را به سوى پروردگار، و با ایستادن در جایگاه نماز، به یاد آورید ایستادن در برابر پروردگارتان را. و با بازگشت ‏به سوى منازل خود، متذکر شوید بازگشتتان را به سوى منازلتان در بهشت ‏برین. اى بندگان خدا، کمترین چیزى که به زنان و مردان روزه ‏دار داده مى‏شود این است که فرشته‏اى در آخرین روز ماه رمضان به آنان ندا مى‏دهد و مى‏گوید:
«هان! بشارتتان باد، اى بندگان خدا که گناهان گذشته ‏تان آمرزیده شد، پس به فکر آینده خویش باشید که چگونه بقیه ایام را بگذرانید.»

عید فطر در بیان عارف وارسته ملکی تبریزی
عارف وارسته ملکى تبریزى درباره عید فطر آورده است: «عید فطر روزى است که خداوند آن را از میان دیگر روزها برگزیده است و ویژه هدیه بخشیدن و جایزه دادن به بندگان خویش ساخته و آنان را اجازه داده است تا در این روز نزد حضرت او گرد آیند و بر خوان کرم او بنشینند وادب بندگى بجاى آرند، چشم امید به درگاه او دوزند و از خطاهاى خویش پوزش خواهند، نیازهاى خویش به نزد او آرند و آرزوهاى خویش از او خواهند و نیز آنان را وعده و مژده داده است که هر نیازى به او آرند، برآورد و بیش از آنچه چشم دارند به آنان ببخشند و ازمهربانى و بنده ‏نوازى، بخشایش و کارسازى در حق آنان روا دارد که گمان نیز نمى‏برند.»





تاريخ : جمعه 18 مرداد 1392برچسب:, | | نویسنده : مقدم |