موفقیت محققان ایرانی در تولید نخستین الکترودهای جوشکاری نانواندود جهان
65197770--1382528213--Picfocus-12213 copy.jpg

الکترودهای جوشکاری سلولزی به کمک نانوذرات اکسید تیتانیم در پژوهشگاه مواد و انرژی تولید شد.

 

دکتر محمد رضا واعظی، عضو هیات علمی پژوهشگاه مواد و انرژی با اعلام این خبر گفت: استفاده از نانوذرات در روکش الکترودهای جوشکاری برای اولین بار در دنیا و به صورت کاملا صنعتی با ریز ساختار، خواص مکانیکی و رفتار اپراتوری بهتر نسبت به الکترودهای جوشکاری سلولزی رایج و صنعتی در پژوهشگاه مواد و انرژی مورد استفاده و ارزیابی قرار گرفت.

 

وی افزود: نتایج حاصل از این تحقیق این امید را می دهد که با کمک نانوفناوری در آینده ای نه چندان دور نسل جدیدی از الکترودهای روکش دار جوشکاری با خواص مکانیکی بهتر و عیوبی کمتر نسبت به الکترودهای معمولی به بازار عرضه شود و از آنجایی که الکترودهای سلولزی در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و صنایع نظامی به صورت گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرند، بهبود خواص ریز ساختاری و مکانیکی این الکترودها می تواند از اهمیت بالایی برخوردار باشد.

 

مهندس مهدی فتاحی، دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهشگاه مواد و انرژی و مجری این طرح نیز گفت: با توجه به این که تاکنون نانوذرات در روکش الکترودهای جوشکاری به کار گرفته نشده است.

 

وی اظهار کرد: در این پروژه روش هایی ابتکاری و جدید برای افزودن نانو ذرات به روکش الکترودها مورد استفاده قرار گرفت که با توجه به نتایج حاصله، این روش ها می توانند برای افزودن نانو ذرات دیگر به روکش الکترودهای جوشکاری مورد استفاده قرار گیرند.

 

به گفته وی در این پروژه نانو ذرات اکسید تیتانیم به صورت کاملا یکنواخت در روکش الکترود سلولزی 6010AWS E مورد استفاده قرار گرفت. این نانو ذرات در حین جوشکاری با قدرت یونیزاسیون بالایی که دارند سبب افزایش و بهبود نفوذ و پایداری قوس و همچنین کاهش پاشش که یکی از عیوب این نوع الکترودهاست می شوند.

 

فتاحی همچنین توضیح داد: بعد از جوشکاری این نانو ذرات وارد حوضچه جوش شده و تولید مراکزی برای جوانه زنی فریت سوزنی کرده و سبب افزایش مقدار فریت سوزنی و در نتیجه بهبود خواص مکانیکی مخصوصا چقرمگی (تافنس) جوش می گردند. از آنجایی که این الکترود در جوشکاری پاس ریشه خطوط لوله نفت وگاز مورد استفاده قرار می گیرد افزایش چقرمگی جوش می تواند روشی برای مقابله با ترک سرد هیدروژنی که سبب بروز خسارت زیادی در این صنایع گشته شود.

 

وی در پایان افزود: نانوذرات اکسید تیتانیم می توانند در سایر الکترودهای روکش دار و همچنین روش‌های دیگر جوشکاری از جمله زیرپودری و سیم جوش توپودری نتایج مشابهی داشته باشند و می توان این نانوذرات را در این روش ها نیز مورد بررسی و ارزیابی قرار داد.

 

به گزارش ایسنا این پروژه با همکاری مشترک پژوهشگاه مواد و انرژی، دانشگاه صنعت نفت و شرکت الکترود سازی آما توسط مهندس مهدی فتاحی، دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بازرسی فنی و با راهنمایی دکتر محمدرضا واعظی و دکتر نادر نبهانی از سال 87 آغاز شده است و نتایج حاصل در مجلات ISI: 8039-8031 (2011) 528 Materials Science and Engineering A و 35-28 (2013) 55-54 Micron به چاپ رسیده است.





تاريخ : جمعه 15 آذر 1392برچسب:, | | نویسنده : مقدم |